top of page
  • Writer's pictureIva Špehar

A je "AZ", B je "BUKI" - tako počinje GLAGOLJICA!

Veljača je puna zanimljivih datuma... Osim maškara i Valentinova, u veljači se obilježava i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva (22.2.). Dan prije toga obilježili smo Svjetski dan materinjeg jezika koji je ujedno i početak Mjeseca hrvatskog jezika. U tom vremenu najviše pažnje poklonili smo glagoljici, tom neobičnom, staroslavenskom pismu koje se očuvalo na nekim spomenicima u Hrvatskoj.

Zanimalo nas je kakvim se to pismom ovdje pisalo prije 14. stoljeća, prije latinice... Najprije smo pogledali nekoliko filmića. Pretvorili smo učionicu u kino-dvoranu i uživali u gledanju pisanja glagoljice, u knjigama koje su pisane rukom. Saznali smo da o nastanku ovog pisma ima puno teorija, neke kažu da je pismo nastalo u 9. stoljeću i da su ga izmislila braća, redovnici Ćiril i Metod.



Saznali smo puno zanimljivih informacija, npr.: glagoljaška abeceda zove se azbuka, po prvim slovima az, buki, a ima 38 znakova (8 više od naše latinične abecede)! Promatrali smo kako izgledaju, kako se pišu, kako se rade potezi... Većinu ispisanih slova azbuke izložili smo u hodniku pred učionicom.




Zaključili smo da je glagoljica izuzetno zanimljiva, neobična i jako dekorativna. Svatko je odabrao jedno slovo i ukrasio ga svojim biljnim ornamentom.



Nakon nekog vremena, krenuli smo korak dalje, poželjeli smo čitati ovo staro pismo. Za to nas je jako motivirala jedna naša pametnica, učenica koja zna napamet sva slova glagoljice!!! Nekad bismo se malo igrali: ona bi nam nešto napisala na ploču, a mi bismo dekodirali i čitali!









Jako nam se svidjelo što smo uspjeli odgonetnuti zapis pa smo se i sami odlučili okušati u pisanju.


Svatko bi donio svoj zapis pred ploču, naša mudrica ga je bez problema pročitala svima!



Bili smo ponosni na svoje zapise i na činjenicu da imamo tako veliko kulturno bogatstvo. Hrvati su svoj materinji jezik bilježili već u desetom stoljeću. Naučili smo da je važno biti pismen, a to nam poručuje i azbuka svojim prvim, početnim slovima:

A = az

B = buki

V = vjedi

G = glagolju

D = dobro

E = jest

Ž = živjeti

DZ = zelo

Z = zemlji

Az buki vidi glagole dobro jest živite zelo zemla...

(prijevod: Ja koji poznajem slova govorim da je dobro živjeti (na) zemlji.)


124 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page