top of page
  • Writer's pictureIva Špehar

Posjetila nas je kraljica Marija, supruga kralja Bele IV.!!!

Jučer smo imali čast upoznati pravu kraljicu Mariju, suprugu kralja Bele IV.! Došla je k nama ravno iz Muzeja grada Zagreba sa svojim kolegicama!


Jako nam se svidjelo što nas je počastila svojim dolaskom, sve smo popratili s velikim zanimanjem!



Pričala nam je o sebi i svom suprugu, Beli IV. Bilo je lako pratiti jer već mnogo toga znamo o prošlosti grada Zagreba: znamo puno o kralju Beli IV. koji se sakrio na Griču spašavajući živu glavu od Tatara, o Zlatnoj buli kojom je Zagreb postao slobodni kraljevski grad, znamo puno o Griču i Kaptolu... Ovaj put iz prve ruke smo saznali kako je bilo živjeti u ono doba, kakav je bio kralj Bela IV., kako je bježao od Tatara, što je bilo moderno jesti u ono doba, kako su se ljudi odijevali, kako su održavali osobnu higijenu, koliko su djece imali i ostale zanimljive informacije.

























Kraljica nas je očarala pričama o svom kraljevskom životu, ali i svojom lijepom haljinom i krunom. Pokazala nam je slike na kojima je bila prikazana u prošlosti, a onda je i nas zamolila da ju i mi naslikamo kolažem. Izbor boje haljine je prepustila nama.






























Našem druženju brzo je došao kraj. Za uspomenu smo se fotografirali sa svojim radom i s našim dragim gošćama.



Dugo ćemo pamtiti ovaj susret. Kraljica Marija odgovorila je na mnoga naša pitanja. Što je još važnije: otvorila je mnoga nova pitanja i učinila da se prošlosti našeg grada posvetimo s još više zanimanja i pažnje. Na kraju dana možemo reći da smo Zagreb i njegovu očaravajuću povijest zavoljeli još više!


91 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page